Portfolio | Certificaat VWO Engels & Nederlands
897
post-template-default,single,single-post,postid-897,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Certificaat VWO Engels & Nederlands

Om met de propedeuse van het HBO door te mogen naar de studie aan de Universiteit Utrecht moest ik twee staatsexamens afleggen en behalen om te laten zien dat mijn niveau van Engels en Nederland op niveau waren. Aangezien ik zelf VMBO GT had gehaald op de middelbare school was het voor mij best een uitdaging om binnen een half jaar twee niveaus in de talen te stijgen, zonder de lessen die je normaal krijgt op de middelbare school.

Voor Engels had ik een NHA cursus aangeschaft, die speciaal voor dit examen was ingericht, om me te helpen. Ik moest voor het Engels examen eerst twee keer langskomen voor het schrijven en lezen examen. Voor Nederlands ben ik thuis zelf aan de slag gegaan met wat ik op het internet kon vinden. Hiervoor ben ik ook begonnen met het schrijven en lezen examen.

Het mondeling examen kwam in juli 2018, hiervoor moest ik voor Engels zes boeken lezen, vijf gedichten, vijf short stories en een presentatie geven. Voor Nederlands moest ik zeventien boeken lezen, vijf gedichten en een betoog geven.

Voor mij was Engels de grootste uitdaging, vooral omdat ik het idee had dat deze nog lang niet op het niveau was dat het moest zijn op het VWO. Ik had ook geen cijfers die konden laten zien of ik goed op weg was of niet. Het meest zenuwachtig was ik voor de mondeling, ik had expres een onderwerp gekozen die ik zelf ook heel interessant vond voor de presentatie. Bij de presentatie was het de bedoeling dat je een poster maakte, veel van de kandidaten die rondliepen hadden onderwerpen gekozen die vaak over het land of oorlogen gingen. Ikzelf heb een speech gebruikt van J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter boeken, waarin ze haar idee van succes en falen beschrijft aan de hand van haar eigen ervaringen. Deze heb ik gecombineerd met een beschrijving van haar verleden.

Uiteindelijk heb ik voor zowel Engels als Nederlands een zeven behaald en kon ik naar huis met een certificaat, wetende dat ik vanaf september zou starten aan de universiteit.